jongens gaan van start bij de Appelloop in Olst, hardloopwedstrijd
Wie zijn wij

Historie

In 1997, bij het 1050 jaar bestaan van de gemeente Olst, is de Appelloop voor de eerste keer georganiseerd. De grote gangmakers in de beginjaren zijn Frans Driessen en William Klein Boonschate. In de eerste tien jaar trekken deze mannen de gehele organisatie naar zich toe. Ze weten van begin af aan veel enthousiaste vrijwilligers op de been te brengen. Ieder jaar valt er in de krant te lezen dat het aantal deelnemers weer is toegenomen.

Appel

De naam Appelloop heeft een dubbele betekenis

De Appelloop wordt op de woensdagavond voor de derde zaterdag (Jaarmarkt) in september gehouden als start van de feestweek in Olst. De naam Appelloop heeft een dubbele betekenis. Op het moment dat de Appelloop voor het eerst wordt gehouden, hebben we in de gemeente Olst burgemeester Appel. Daarnaast is het zo dat het gebied rondom Olst van oudsher bekend staat vanwege de hoogwaardige appels die hier vandaan komen. De telers die nu nog actief zijn willen het ‘appelimago’ van dit gebied graag in ere houden, vandaar dat alle lopers op appels worden getrakteerd. Verder is een deel van de prijzen gebaseerd op appels (appelsap en appeltaarten) en krijgt het snelste meisje en jongen uit de gemeente Olst-Wijhe een kist appels op hun school gebracht.

meisje met beker, appeltaart en bos zonnebloemen, winnaar bij de Appelloop in Olst
Veranderingen

Stichting Olst-Wijhe
in beweging

Na 10 jaar geven Frans en William aan zelf ook wel eens mee te willen lopen. De organisatie wordt overgedaan aan de Stichting Olst-Wijhe in beweging. Het aantal deelnemers neemt nog verder toe, tot boven de 500. Een paar belangrijke veranderingen in de loop der tijd zijn de komst van de website, de elektronische tijdwaarneming en de bedrijvenloop (in 2011 al meer dan 20 ploegen).

In 2012 wordt de start en finish verplaatst van het gemeentehuis naar de Olsterhof in het historisch centrum van Olst. In 2016 zijn wij een nauwere samenwerking aangegaan met de Stichting Olsterfeest en zijn wij met de start weer terug gekeerd bij Huize Westevoorde. De prijsuitreiking, die traditiegetrouw meestal door de burgemeester gedaan, vindt plaats in de feesttent.

drie vrolijke jongens bij elkaar, enthousiaste deelnemers van de Appelloop

Hoofdsponsor

De hoofdsponsor is vanaf 2012 Notariaat Salland (voorheen Notariaat Roelofs). Sinds 2019 zijn er twee nieuwe hoofdsponsors bij gekomen: Elshof Metaaldaken en Isfordink Olst Bedrijfswageninrichting. In 2022 zijn Rabobank, DéGé Transport, Safety Trafic Nederland en Zuivel van Salland als hoofdsponsor bij gekomen. De overige sponsors zijn uiteraard elders op deze site genoemd.

Stichting Olsterfeest

Vanaf 2015 werken wij samen met Stichting Olsterfeest en is de startlocatie weer verplaatst naar het terrein naast Huize Westervoorde waar ook de feesttent voor het jaarlijkse Olsterfeest staat.

© 2019 APPELOOP / STICHTING OLST-WIJHE IN BEWEGING | ONTWERP & REALISATIE:  GRIDSTAR